Stolpar

Här kommer en del teknisk info, vill du komma till webbutiken direkt? klicka HÄR

Trälandskapet erbjuder stolpar som är mycket hållbara (beständighetsklass 2) och som inte kräver någon behandling för att uppnå en lång livslängd. Virket tål direkt kontakt med mark och vatten. En hållbar ekologiskt produkt helt enkelt från Europeiska  skogar. Vi anser att Ek-, kastanj- och Acacia-virke kan vara ett mycket bra och mer önskvärd alternativ för tropiskt virke. 

Stängsel kräver gedigna stolpar. Det finns runda och kluvna stolpar. Båda fungerar utmärkt så valet mellan de klyvna  och runda stolpar är en smaksak.

Kluvna stolpar

Det kluvna kastanjestolpar kan ses som ett ekonomisk val, de är effektiv och utseendet är rustik. Måttet per stolpe varierar pga av den varierande kluven yta. De flesta stolpar har 2 (ibland nämligen 1) sida som är kluven. Den andra sidan är den skalade/ naturliga sida. De är i alla fall lika bra som runda stolpar.

Runda Stolpar

De runda är även skalad och spetsad för en enkel applicering. De kombineras effektiv med fårstängsel eller annat nätstängsel.  Stolparna finns i många tjocklekar och längder, även utan spets. Det finns ett enorm sortiment från tunna växtstödpinnar som är 3-5 cm tjock, till 25-30 cm tjocka stolpar, till och med 6 meter long.

Runda och kluvna kastanjstolpar kan visa sprickor. Detta beror på träets tillväxt och kan inte förhindras. Det påverkar inte livslängden väsentligt och är en del av det naturliga utseendet av kastanjeträet. Hållbarheten består framförallt genom de höga halter av garvsyra som virket innehåller.

Hur många stolpar?

Vid en platt terräng: var 2 – 2,5 meter en stolpe
Vid ett kuperat område: var 1,5 x 2 meter en stolpe
OBS! tänk på att det är bra att placera strävar/ stolpar mot alla hörnstolpar för en maximal stadighet, när ditt staket blir högre än 100 cm.

Vilken längd och tjocklek behöver jag till kastanjestaket?

Utgår från att du behöver få ner åtminstone 1/3 del av din stolpe under jord. Helst 60 – 80 cm när staketet blir 100 cm eller högre.

Staket 50 cm högt =                                 120 cm stolpe

Staket 75cm högt =                                  120 cm stolpe

Staket 80cm högt =                                  120 cm stolpe

Staket 90 cm högt =                                 150/ 160 cm stolpe

Staket 100 cm högt =                               150/ 160 cm stolpe

Staket 120/122 cm högt =                        180 cm stolpe

Staket 152 cm hög =                                210 – 250 cm stolpe

Staket 175/ 183 cm högt =                       210 – 250 cm stolpe

Staket 200 cm högt =                               250 cm stolpe

Placera stolpar

Mycket beror på lokala förhållande som utgör vad som fungerar bäst. Men i generellt kan man säga såhär:
Du kan gräva eller borra ett håll för de första 40-60 cm, sedan slår du stolpen i grävhålet. Stäng hålet med jorden som kommer fri.
Stolpen kan man slå ner in i marken med en slägga, en hylsa hammare  eller med hjälp av en kran eller traktor om du har tillgång till det. OBS! Gräv eller borra tillräckligt mycket så att du behöver slår ner stolpen den sista 5-10 cm. Ingen mer, för risken finns att du skadar stolpen i onödan.

Placering av staketet

Det är lämpligt att vara med 2 personer för en enkel montering. Rulla ut staketet på utsidan av stolparna. Fäst staketet i den första stolpe med hjälp av rostfria märlor/ hullingkrampor eller rostfria (självborrande) skruvar.
Dra och sträck staketet längs nästa stolpe. Att kunna dra hårdare än en människa kan, sticker du en spade genom staketet, strax efter andra stolpen. Person 1 sätter spänning på staketet genom att röra spaden längs staketets längd framåt. Person 2 skruvar fast den.

Andra alternativ: du kan använda en eller 2 spännband med spänndonet för att spänna upp staketet ordentlig.

Lager med kastanjestolpar